3,1K
To świetny sposób na suchy kaszel. Ta kompozycja będzie nawilżać wyschniętą śluzówkę, koić płuca i transformować ewentualną Wilgoć i Śluz.
TYP POSIŁKU: Deser, napój
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
Składniki
- 4 l wody
- 4 dojrzałe duże gruszki
- garść blanszowanych migdałów
- 4-6 strączków kardamonu
- 4 goździki
- 2 plastry korzenia świeżego imbiru
Sposób przygotowania
- Rozgnieć kardamon w moździerzu. Umieść go wraz z pozostałymi przyprawami w garnku z 4 l wody. Zagotuj i pozostaw na gazie przez 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu.
- Umyj dokładnie gruszki. Przekrój na duże kawałki. Nie usuwaj skórki (chyba, że jest zielona, taką obierz), pestek i ogonków, bo to w nich znajdziesz najwięcej skoncentrowanego smaku i właściwości.
- Włóż do garnka gruszki. Jeśli jest taka konieczność uzupełnij wodę w garnku (tylko przegotowaną ciepłą wodą).
- Przykryj garnek pokrywką i zagotuj owoce. Uchyl delikatnie pokrywkę, zmniejsz ogień i pogotuj kompot przez 10 minut.
- Odstaw garnek by płyn wyciągnął ze składników jak najwięcej treści.
- Owoce możesz później wykorzystać na podwieczorek lub jako dodatek do zbożowego śniadania na słodko.
Notatki
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE