4,K
*Sok z cytryny możesz zastąpić octem jabłkowym dobrej jakości. Eksperymentuj z różnymi rodzajami octu
roślinnego (np. malinowym, jabłkowym z dodatkiem ziół). W ten sposób wzbogacisz smak sosu i nadasz mu
nowego charakteru.
**Danie możesz przyrządzić także z białych szparagów. Wtedy dodatkowo doskonale nawilżysz skórę
i łatwiej pozbędziesz się suchego kaszlu. Pamiętaj, by białe szparagi dodatkowo obrać ze skóry.
***Przepis na gomasio znajdziesz TUTAJ .
****Gotując na parze, użyj specjalnie do tego przeznaczonego koszyczka lub naczynia. Jeśli nie masz
takiego sprzętu, wystarczy sitko położone na garnek z gotującą się wodą i przykryte pokrywką.
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE: Danie bardzo odżywcze dla Krwi i Płynów ciała. Wzmacnia kondycję skóry
i włosów. Zmniejsza niepokój oraz palpitacje serca. Reguluje zaburzenia
snu i zawroty głowy. Odbudowuje energię witalną i sprawdza się w stanach
wyczerpania, słabości i zmęczenia. Przeciwdziała suchym zaparciom,
zmniejsza pragnienie. Korzystnie wpływa na układ moczowy i jelita,
wzmacniając je i oczyszczając. Dzięki dodatkowi kiełków, wspomaga detoksykację organizmu i alkalizuje
Krew. Wysoka zawartość masła wzmacnia odżywczą wartość potrawy i regeneruje
Esencję.
TYP POSIŁKU: śniadanie, lunch
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
Składniki
- 25 g masła
- 2 jajka + dodatkowo 1 żółtko
- 1 łyżeczka soku z cytryny*
- 1 szczypta pieprzu (świeżo mielonego)
- 1 szczypta soli kłodawskiej
- 6 zielonych szparagów**
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka gomasio***
- 1 łyżka kiełków lucerny
Sposób przygotowania
- Przygotuj sos holenderski. Roztop w rondelku masło i usuń powstałą pianę.
- Ubij trzepaczką żółtko z dodatkiem soku z cytryny* i soli na pianę.
- Dodawaj stopniowo gorące masło do żółtka, wciąż ubijając miksturę. Gotowy sos powinien być aksamitny, gęsty i puszysty. Dopraw sos pieprzem i ewentualnie solą.
Przykryj naczynie z sosem, by nie ostygł. - Opłucz dokładnie szparagi**. Odłam zdrewniałe i łykowate końcówki. Gotuj szparagi na parze przez około 5 minut****.
- Przygotuj jajka w koszulkach. Wlej do garnka wodę na wysokość 5-10 cm. Dodaj łyżkę octu jabłkowego. Wbij sparzone jajka do filiżanek, każde do oddzielnej, uważając aby żółtko nie rozlało się i nie wymieszało z białkiem. Jeśli chcesz, aby jajko zachowało ładny kształt, tuż przed rozbiciem, jeszcze w skorupce, zanurz je na 10 sekund we wrzątku.
- Przelej delikatnie jajka do gotującej się wody. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 2 minuty.
- Wyjmij gotowe jajka łyżką cedzakową i przełóż je ostrożnie na ciepłe szparagi.
- Polej danie sosem, posyp gomasio i kiełkami lucerny.
- Danie doskonale sprawdzi się z kromką gryczanego pieczywa lekko opieczonego w opiekaczu.
Notatki
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE: