2,K
* Wykorzystane w przepisie arcydzięgiel chiński oraz rdest wielokwiatowy to chińskie zioła kulinarne. Link do ich zakupu znajdziesz pod przepisem. Korzeń arcydzięgla chińskiego jest bardzo skuteczny w regulowaniu zaburzeń hormonalnych, bardzo dobrze usuwa uderzenia gorąca. Ten sam korzeń możesz wykorzystać kilkakrotnie. ** Aby szafran zachował swe właściwości lecznicze, nie gotujemy go z potrawą, ale dodajemy tuż po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze gorąca. Prawdziwy szafran (a nie jego częsty zastępnik krokosz barwierski) wpływa łagodząco na poirytowanie, chwiejność emocjonalną, stany lękowe i depresyjne. *** Zredukować płyn to zmniejszyć jego ilość. W tym celu pozostaw sos na delikatnym ogniu i podgrzewaj, aż odparuje większość płynu (w tym przypadku około 2/3). **** By wzbogacić smak i wzmocnić działanie potrawy, gotowe gruszki możesz posypać niesolonymi pistacjami lub orzeszkami pinii, a dodanie orzechów włoskich (na etapie gotowania) dodatkowo nawilży
jelito grube.
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNEPo zachodniemu, zaleciłabym to danie szczególnie osobom, które mają typowy, jesienny, suchy kaszel albo miewają napady gorąca, niepokoju lub samowolne poty. To również danie, które reguluje gospodarkę hormonalną, uspokaja i koi emocje. W nomenklaturze chińskiej danie oczyszcza Gorąco, gasi pragnienie spowodowane Gorącem i niedoborem Płynów, nawilża błonę śluzową przeciwdziałając Suchości. Dzięki dodatkowi alkoholu porusza krążenie Krwi i wspiera trawienie. Łagodzi zaparcia. Uspokaja nerwowość, niepokój, czy bezsenność. Wanilia wzmacnia i reguluje energię witalną Qi. Szafran działa kojąco na emocje, czyli Ducha Serca i jest szczególnie zalecany w przypadku niepokoju bądź bezsenności. Jeśli dodasz skórkę z cytryny i kardamon, będziesz również przeciwdziałać Wilgoci i Śluzowi, a dodatek śmietany wzmocni jeszcze bardziej aspekt Yin.
TYP POSIŁKU: Deser
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40-50 minut
Przepis pochodzi z całorocznego, regeneracyjnego programu żywieniowego dla dojrzałych kobiet MenoStart. Więcej szczegółów znajdziesz TUTAJ.
Składniki
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 3 strączki kardamonu
- 1/2 cytryny
- 1/2 laski wanilii
- 20 g cukru muscovado
- 1 g korzenia arcydzięgla chińskiego*
- 4 g korzenia rdestu wielokwiatowego*
- szczypta soli
- 2 gruszki (twarde)
- 2 nitki szafranu **
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania
- Wlej wino do wysokiego i wąskiego rondla. Rozgnieć strączki kardamonu płaską stroną noża i dodaj je do wina. Dodaj startą skórkę z 1/2 cytryny oraz łyżeczkę soku z cytryny. Przetnij laskę wanilii wzdłuż, a następnie wydrąż miąższ, zawierający ziarenka, dołóż do wina. Dodaj cukier muscovado, korzeń rdestu wielokwiatowego, korzeń arcydzięgla chińskiego i sól. Nie dodawaj szafranu.
- Całość doprowadź do delikatnego wrzenia.
- Obierz gruszki, pokrój na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Włóż gruszki do wina. Dodaj wody, jeśli owoce wystają ponad powierzchnię.
- Gotuj gruszki na delikatnym ogniu przez ok.15-20 minut do momentu aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
- Wyjmij gruszki na osobny talerz, a sos zredukuj do 1/3 objętości***. Zdejmij z ognia. Dodaj szafran**, wymieszaj i odczekaj 10 minut.
- Polej gruszki odcedzonym sosem i odstaw aż ostygną do temperatury pokojowej. Podaj z 2 łyżkami kwaśnej gęstej śmietany.
Notatki
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE
Wykorzystane w przepisie arcydzięgiel chiński oraz rdest wielokwiatowy to chińskie zioła kulinarne, które możesz kupić w sklepie https://www.cmcpolska.net/ , korzystając z kodu rabatowego regeneracja, dającego 10% zniżki.