TYP POSIŁKU: Obiad/Lunch/Kolacja
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut
Składniki
- Kurczak z grilla:
- 1 pierś z kurczaka pojedyncza
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta soli kłodawskiej
- 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
- sok z ½ pomarańczy
- 1 łyżka sosu sojowego (shoyu lub tamari)
- Szparagi z grilla:
- 6 szparagów zielonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu balsamicznego
- 1 szczypta soli kłodawskiej
- Pesto z liści rzodkiewki:
- 1 pęczek liści rzodkiewki
- 2 łyżki nasion słonecznika (lub nerkowców, migdałów)*
- sok z ½ cytryny
- 2-3 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
- 2 szczypty soli kłodawskiej
- 3-5 łyżek wody**
Sposób przygotowania
- Umyj dokładnie pierś z kurczaka. Usuń błonki. Zetrzyj na drobnej tarce imbir i czosnek. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią dokładnie kurczaka. Odstaw kurczaka i przygotuj szparagi i pesto.
- Wypłucz dokładnie szparagi i odłam zdrewniałe końcówki. Wymieszaj oliwę z sosem balsamicznym i solą i natrzyj nią szparagi.
- Umyj liście rzodkiewki.
- Upraż na złoto na suchej patelni pestki słonecznika*.
Zmiksuj blenderem ręcznym lub kielichowym wszystkie składniki pesto prócz wody**. - Grilluj kurczaka około 15 - 20 minut, obracając go co kilka minut dla równomiernego przyrumienienia.
- Grilluj szparagi około 8 minut, obracając je od czasu do czasu, by równomiernie się zrumieniły. Podaj gotowego kurczaka ze szparagami i pesto.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Ostudź słonecznik przed miksowaniem pesto.
** Dolewaj wodę stopniowo podczas blendowania, zależnie do gęstości sosu.
Notatki
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE :
Kurczak o ogrzewającej termice i słodkim smaku doskonale pomoże odbudować Krew i Qi. Szparagi odżywią mikroflorę jelitową, wzmocnią Wątrobę (głównie zielone), Płuca i Nerki (głównie białe). Szparagi odżywią Płyny ciała, dzięki czemu nawilżą suchą skórę, zapobiegną suchym zaparciom, zmniejszą pragnienie. Dzięki moczopędnemu działaniu wspomogą wyprowadzenie wewnętrznego Gorąca z ciała, zmniejszenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Dodatek pesto o ogrzewającej naturze i lekko ostrym, gorzkim smaku wesprze trawienie i zadziała moczopędnie.