DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Czarny sezam to źródło magnezu, który dba o układ naczyniowy, oddechowy i nerwowy. Zawiera również białko, które dzięki zawartej w nim cysteinie, wpływa na procesy detoksykacyjne i regeneracyjne organizmu. Sól kłodawska polecana ze względu na swoją wysoką zawartość pierwiastków: magnezu, manganu, żelaza, cynku, miedzi, wapnia, potasu, selenu, jodu.
DZIAŁANIE według TCM: Przyprawa odbudowuje krew. Wzmacnia wątrobę i nerki.
TYP POSIŁKU: Przyprawa
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 min
Składniki
- 10 łyżeczek czarnego sezamu
- 1 łyżeczka soli drobno mielonej (najlepiej kłodawska lub himalajska)
Sposób przygotowania
- Wsyp sezam i sól na rozgrzaną patelnię. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
- Gdy sezam zacznie wydzielać przyjemny zapach, ściągnij patelnię z ognia.
- Gdy całość przestygnie, wsyp wszystko do blendera lub moździerza i rozdrobnij.
- Tak przygotowaną posypkę przełóż do słoika, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce. Używaj do solenia lub doprawiania potrawy.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
Gomasio to wspaniały zamiennik soli, który nie tylko doprawia ale też regeneruje. Możesz je stosować do dosolenia kanapek i potraw.