DZIAŁANIE według medycyny zachodniej:
Owies to cenne źródło beta-glukanu, rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych. Wytwarza ochronny śluz, który chroni układ pokarmowy, leczy podrażnienia błony śluzowej i przyspiesza przemianę materii. Spowalnia także proces przyswajania cukrów. Kora cynamonowca poprawia trawienie i rozgrzewa układ pokarmowy. Przyspiesza odzyskanie energii w ciele. Nasiona słonecznika usprawniają pracę jelit, a zawarte w pestkach żelazo chroni przed niedokrwistością. Błonnik, występujący w jabłku, ”karmi” bakterie probiotyczne i wspomaga ich namnażanie, co wpływa na wzmocnienie odporności i polepszenie stanu jelit. Dzięki pektynie zawartej w miąższu, wraz z kałem wydalane zostają substancje toksyczne. Mięta ma właściwości przeciwbakteryjne, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wytwarzanie żółci. Oleje lniany i z lnianki alkalizują organizm. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6.
DZIAŁANIE według TCM:
Danie regeneruje qi. Wskazane dla osób wyczerpanych i po chorobach. Wzmacnia śledzionę, żołądek, płuca, serce i nerki. Transformuje i usuwa śluz.
TYP POSIŁKU: Śniadanie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
Składniki
- ⅔ szklanki płatków owsianych górskich*
- 1 łyżeczka suszonej dojrzałej skórki mandarynki**
- 1 plaster imbiru (ok. 2 -3 mm)
- 1 szt. kory cynamonowca wonnego***
- 1 szklanka wody
- 1 garść nasion słonecznika
- 2 szt niewielkich jabłek
- 1 garść malin (opcjonalnie)
- 1 łyżka płaska masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 listki mięty
- 1 łyżka oleju lnianego/z lnianki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Sposób przygotowania
- Do garnka wsyp płatki górskie*, skórkę z dojrzałej mandarynki**, imbir oraz korę cynamonowca***. Całość zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu około 3 minut (do momentu, aż płatki zmiękną).
- Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika, aż nabiorą złotego koloru. Dorzuć je do gotującej się owsianki.
- Pokrój jabłka na małą kostkę wraz ze skórką. Na patelni rozpuść masło klarowane lub olej kokosowy i podduś jabłka około 1 minuty (co chwilę mieszając).
- Wyciągnij z owsianki korę cynamonowca i imbir. Przełóż owsiankę do miski. Na wierzch dodaj prażone jabłka, łyżeczkę miodu i listki mięty. Danie możesz też przyozdobić świeżymi malinami. Polej olejem lnianym/z lnianki i posyp siemieniem lnianym zmielonym bezpośrednio przed posiłkiem w domowym młynku.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Płatki owsiane możesz najpierw wyprażyć kilka minut na suchej patelni. Zwiększy to ich potencjał ciepła i działanie terapeutyczne. Pomoże to również w usuwaniu kataru, śluzu i innych złogów z organizmu.
** Suszona dojrzała skórka mandarynki to przyprawa dodawana nie tylko ze względu na aromat, lecz przede wszystkim ze względu na działanie lecznicze. Możesz ją kupić na stronie w sklepie w zakładce zioła kulinarne.
*** Kora cynamonowca wonnego to przyprawa dodawana nie tylko ze względu na aromat, lecz przede wszystkim ze względu na działanie lecznicze. Możesz ją kupić na stronie w sklepie w zakładce zioła kulinarne.