3,9K
DZIAŁANIE: danie wspiera odbudowę yin i krwi. Nawilża tkanki i usuwa nadmiar gorąca.
Składniki
- ½ szt bakłażana
- 2 szt pomidorów
- 1 szt ząbka czosnku
- ½ szt czerwonej cebuli
- 1 garść rodzynek
- 7 szt czarnych oliwek
- ¼ szt czerwonej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki listków świeżego oregano
- 1 łyżeczka octu balsamicznego*
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1 szczypta mielonego kminku
- 1 szczypta majeranku
- 1 szczypta soli kłodawskiej (lub innej dobrej jakości)
Sposób przygotowania
- Poszatkuj czerwoną cebulę i podsmaż przez 2 minuty na oliwie na głębokiej patelni. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek i cały czas mieszając podsmażaj kolejną minutę.
- Pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Mieszając co jakiś czas, podsmażaj przez kilka minut.
- W międzyczasie sparz pomidory. Obierz ze skórki, odkrój i wyrzuć twardą część. Pomidory pokrój w kosteczkę, podobnie jak i paprykę. Przerzuć pokrojone warzywa na patelnię. Dodaj rodzynki, ocet balsamiczny i przyprawy. Duś przez 20 minut.
- Dodaj czarne oliwki pokrojone w ćwiartki. Duś kolejne 5 min. W momencie kiedy bakłażan będzie miał miękką skórkę, dodaj świeże listki oregano.
- Smacznego!:-)
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI: * Bardzo ważnym składnikiem, który spina smaki, jest ocet balsamiczny. Kupując go, zwróć uwagę, aby był dobrej jakości. Najlepszy jest gęsty, bez barwników, siarczyn ani zagęszczaczy, słodko-wytrawny, długo leżakujący.