TYP POSIŁKU: Deser
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut plus czas w lodówce
Składniki
- Warstwa jaglana:
- 1 szklanka kaszy jaglanej suchej (lub 2 szklanki ugotowanej kaszy)
- 2 - 2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
- 1 szczypta soli kłodawskiej
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 2 banany
- Warstwa daktylowa:
- 1 szklanka suszonych daktyli
- ½ szklanki żurawiny suszonej
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 1 szczypta mielonego kardamonu
- ¼ łyżeczki soku z imbiru*
- mała szczypta soli morskiej
- 2 łyżki tahini lub ulubionego masła orzechowego
- Polewa kakaowa:
- 2 łyżki cukru muscovado, słodu, melasy
- ¼ - ⅓ szklanki mleka (roślinnego, koziego, owczego lub krowiego z dobrego źródła)
- 100 g masła lub 6 łyżek oleju kokosowego
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- Dekoracja:
- Garść ulubionych orzechów lub pestek, np. migdały, orzechy laskowe, słonecznik
Sposób przygotowania
Warstwa jaglana:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C w ustawieniu góra - dół.
- Upraż kaszę jaglaną w suchym rondlu, aż zacznie pachnieć przyjemnie orzechowo.
- Zalej kaszę wodą (lub wybranym mlekiem roślinnym) i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj szczyptę soli, przykryj pokrywką i gotuj około 20 - 30 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- Upraż na suchej patelni sezam.
- Dodaj masło lub olej kokosowy do ugotowanej kaszy.
- Rozgnieć widelcem banany (lub zmiksuj blenderem). Wymieszaj banany, kaszę i sezam.
- Wyściel formę 20 x 30 cm papierem do pieczenia. Przełóż jaglane ciasto do formy i dokładnie ugnieć**.
- Wstaw ciasto jaglane do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 20 minut. Wyjmij z papierem upieczoną warstwę jaglaną na deskę do krojenia.
Warstwa daktylowa:
- Zalej w naczyniu daktyle i żurawinę letnią przegotowaną wodą. Pozostaw na kilka godzin lub na noc.
- Odcedź daktyle. Nie wylewaj wody.
- Dodaj do daktyli cynamon, kardamon, sok z imbiru, sól i tahini.
- Zmiksuj wszystko blenderem ręcznym. W razie potrzeby dolej odłożoną wcześniej wodę z moczenia.
- Rozsmaruj delikatnie krem na jaglanym spodzie.
- Podziel całość na dowolne porcje, nie docinając do końca***
Polewa kakaowa:
- Włóż do rondelka wszystkie składniki polewy. Podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Cały czas mieszaj rózgą kuchenną, aż do otrzymania gładkiej błyszczącej masy.
- Gotową, jeszcze ciepłą polewę wyłóż na warstwę daktylową i rozsmaruj na całości.
- Posiekaj z grubsza orzechy i posyp po wierzchu.
- Włóż całość do lodówki i schładzaj przez 2-3 godziny.
- Dokończ krojenie po dokładnym zastygnięciu wszystkich warstw.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
*Żeby otrzymać sok z imbiru: zetrzyj na drobnej tarce 2-3 cm świeżego imbiru i odciśnij go przez gazę.
**Ugniatając masę możesz sobie pomóc drugim arkuszem papieru do pieczenia. Przykryj formę z ciastem papierem, dociskaj całą powierzchnię położoną szklanką, wałkiem lub po prostu dłońmi. Im dokładniej “wbijesz” ciasto w dno, tym bardziej zwarty spód otrzymasz.
***Dzięki zaznaczeniu podziału, później, już z polewą łatwiej pokroisz całość.
****Doskonałym antidotum na dużą ilość słodkiego smaku będzie herbatka z kopru włoskiego z dodatkiem świeżego imbiru.