5,2K
*Jeśli chcesz zaoszczędzić czas rano, ugotuj congee dzień wcześniej i przechowaj je w lodówce.
**Przepis na domowe masło klarowane znajdziesz TUTAJ .
TYP POSIŁKU: śniadanie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
Składniki
- 1/4 szklanki ryżu jaśminowego lub innego białego*
- 1 łyżeczka masła klarowanego**
- 2 szczypty cynamonu
- 1 szczypta soli kłodawskiej
- 2 jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka oleju lnianego
Sposób przygotowania
- Ugotuj congee* w proporcji 1:5 (1 porcja ryżu na 5 porcji wody) z dodatkiem łyżeczki masła klarowanego**, cynamonu i szczypty soli. Gotuj przez około 40-50 minut do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę i zrobi się kleisty. Zamieszaj od czasu do czasu, tak, aby ryż nie przywarł do dna.
- Pokrój jabłka w drobną kostkę.
- Dodaj jabłka oraz rodzynki do gotującego się congee na ostatnie 5 minut.
- Duś wszystko razem przez kilka minut.
- Podawaj congee z olejem lnianym.
Notatki
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI: